Zilele trecute a fost semnat procesul verbal de recepție al stației de epurare din Lovrin, care deservește o populaţie echivalentă de 6.405 P.E.
Investiția, în valoare de 33.188.911,10 RON (fără TVA), a presupus construirea unei staţii de epurare clasice, cu treaptă mecanică, biologică şi de epurare avansată (terţiară) pentru eliminarea fosforului şi azotului.
Un element inedit față de alte stații de epurare îl constituie unitatea de uscare solară a nămolului (de la 25-28 % substanță uscată la minim 55 % substanță uscată, în vederea reducerii costurilor de transport), inclusiv al celui provenit și din stațiile de epurare învecinate - Cenad, Sânnicolau Mare, Cenei și Jimbolia. Capacitatea instalației este de 1850 t/an. Unitatea de uscare solară, la fel ca și întreaga stație de epurare, dealtfel, este complet automatizată.
În procesul de epurare, precum și în cel de uscare solară a nămolului, se dezvoltă substanțe care generează mirosuri puternice și neplăcute (amoniac, hidrogen sulfurat, mercaptani, amine), care pot fi deranjante pentru locuitorii din apropiere. Pentru a proteja cetățenii și pentru eliminarea acestor mirosuri din aerul evacuat din sera de uscare, a fost prevăzut un sistem de tratare chimică a aerului, prin spălare în două trepte, una acidă (cu acid sulfuric) și una bazică (amestec de hipoclorit de sodiu și hidroxid de sodiu), procesul fiind unul pur chimic.
Sistemul este dimensionat pentru tratarea unui debit de aer de 60.000 m3/oră și va fi pus în funcțiune în curând (după pornirea stației de epurare).
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”(Etapa I + Etapa a II-a), are o valoare totală de 239,5 milioane de euro, din care 180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 40,4 milioane euro de la bugetul de stat, 4,3 milioane de la bugetul local și 14,4 milioane euro co-finanțare Aquatim. Obiectivul vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată în Timișoara și în 81 localități din județul Timiș.
Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (etapa I) și din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (etapa II)